Δεδομένα

Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους

Τα συμπτώματα της Διαταραχής Κοινωνικού Άγχους αναπτύσσονται για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 25 ετών. Ενώ η τάση για κοινωνικό άγχος μπορεί να διαρκέσει εφ′ όρου ζωής, συνήθως όσο μεγαλώνετε, η αυτοπεποίθησή σας στις κοινωνικές καταστάσεις ή καταστάσεις επίδοσης βελτιώνεται. 

Τα άτομα με κοινωνικό άγχος έχουν συχνά και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άλλες διαταραχές άγχους, κατάθλιψη ή προβλήματα κατάχρησης ουσιών ή αλκοόλ. Σε ανθρώπους με κατάθλιψη και κοινωνικό άγχος, συχνά το κοινωνικό άγχος έρχεται πρώτο και ακολουθεί η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος που έχουν μακροχρόνια τάση να αποφεύγουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών καταστάσεων λέγεται ότι έχουν αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας.

Η κατάθλιψη από μόνη της μπορεί να σας οδηγήσει να αισθάνεστε πιο αμήχανα και άβολα σε κοινωνικές περιστάσεις, επειδή η διάθεσή σας επηρεάζει την κοινωνική σας αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, σε αντιδιαστολή με την κατάθλιψη, μόλις βελτιωθεί η διάθεσή σας, βελτιώνεται και η κοινωνική σας αυτοπεποίθηση. Φυσικά, αν έχετε κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος μπορεί να μην βελτιωθεί πολύ όταν εξαφανιστεί η κατάθλιψη.

Αν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη και συγκεκριμένο πρόβλημα κοινωνικού άγχους, θα ήταν χρήσιμο να συζητήσετε αυτό το θέμα με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, για παράδειγμα ψυχολόγο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι τα προβλήματά σας εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται σωστά και ότι λαμβάνετε την κατάλληλη θεραπεία.

Συνέχεια